deze page is in bewerking.. 

Suggesties voor een dagje uit

Onder het kopje links staan nog meer ideeen om erop uit te gaan. 

Voor je het weet is de vakantieweek voorbij en blijk je een paar attracties/activiteiten 'gemist'  te  hebben omdat je niet wist dat ze zo dicht bij elkaar lagen. Of (hier zijn wij heel goed in) je hebt toch wel wat kilometers gemaakt en dan blijkt het kasteel  net die dag gesloten te zijn...

Hierbij een aantal activiteiten/attracties bij elkaar geclusterd om een dag(deel) met de hele familie te beleven...

in bewerking... in beide huizen liggen mappen met uitgebreide informatie ook met ideetjes voor een dag (dagdeel) eropuit... het komt er maar niet van om deze hier op de site uit over te schrijven.

 

Gimouille brug over de rivier de Allier. Iets verder komen de Loire en Allier elkaar tegen in het zogenoemde Bec d'Allier.
Gimouille brug over de rivier de Allier. Iets verder komen de Loire en Allier elkaar tegen in het zogenoemde Bec d'Allier.

Nevers. 30-40 autominuten Office de Tourisme de Nevers et sa région - NEVERS, passionately (nevers-tourisme.com)

Nevers is de hoofdstad van ons departement la Nievre. De binnenstad heeft een aantal bescheiden winkelstraatjes met drink-eetgelegenheden met gezellige terrasjes. Er zijn enkele historische bezienswaardigheden (zie link), de Loire stroomt majesteueus door de stad. In de zomermaanden is er een bewaakt strand langs. Ben je in Nevers dan is het even doorrijden om het prachtige Bec d'Allier Le Bec d'Allier, mariage entre un fleuve et une rivière | Nièvre Tourisme (nievre-tourisme.com te bewonderen. 

Nevers heeft ook grote supermarkten zoals de Carrefour in buitenwijk Fourchamboult. 

Kies voor een bezoek aan Nevers alle dagen van de week behalve zondag en maandag. 

Via Gimouille  kom je een  kwartier later in pittoresque stadje Apremont sur Allier. Huisjes in Anton Pieck stijl waarbij de bewoners hun tuinen prachtig onderhouden. Er is ook een  fraai Arboretum  Parc floral d'Apremont-sur-Allier (Centre Val-de-Loiri

Het grand café in Art Nouveau stijl
Het grand café in Art Nouveau stijl

Bourges, Moulins en Autun. Alle drie de steden liggen op ongeveer 5 kwartier van Cizely. Het zijn de wat grotere steden met winkelstraten, restaurants, musea en ander vertier. 

Meer over Bourges met zijn studentikoze atmosfeer hier Bourges - Gids Toerisme & Recreatie (france-voyage.com)

Moulins te bereiken via Decize (lekker door het Franse platteland) heeft een prachtig Grand Café in Art Nouveau stijl. Moulins France travel and tourism, attractions and sightseeing and Moulins reviews (francethisway.com)

Autun bereik je via de D978. Voormalig Route Nationale die zich slingerend door de Morvan begeeft. Zeker na Chateau Chinon zijn de uitzichten erg mooi. Autun heeft een leuke vrijdagmarkt en een prachtige kathedraal.  Welcome to Office de tourisme d'Autun et du Grand Autunois Morvan! (autun-tourisme.com)

Alle drie deze steden liggen in een regio vol natuurschoon... stad uit.. kleine weggetjes nemen en genieten van het Franse platteland. 

 

Charité sur Loire heeft tal van prachtige oude pandjes uit vervlogen tijden
Charité sur Loire heeft tal van prachtige oude pandjes uit vervlogen tijden

Decize Charité sur Loire, Vézelay zijn 3 wat kleinere stadjes. 

Decize is op 20km. Op vrijdag is er een kleine markt langs de Loire. Wij combineren marktbezoek bijna altijd met een kopje koffie op het terras bij de kerk (binnenstad) of bij Chez Maxim op het pleintje aan het begin van de winkelstraat. Er zijn daar supermarkten en ons favoriete eettentje is bij de haven." La port de Decize" Een pareltje iets buiten Decize (richting Nevers) is het hameautje Tinte. Geheimzinnig én verscholen met een wandelpad langs de Loire en door bossig gebied. 

Charité sur Loire.. ook een favoriet van ons. Klein, sympathiek met sfeervolle straatjes met oude vergane glorie pandjes. Ons favoriete restaurant is "La poule noir". Tussen de middag warm eten. Koffie drinken kan je heerlijk in het cadeaux winkeltje. 

Vezelay.. stadje wat verder weg maar met een prachtige route er naar toe.  Vezelay met zijn prachtige kathedraal en coblestone straatje er naar toe met aan weerzijden wat artistieke winkels. 

saut du gouloux fotogenieke plek in de Morvan.
saut du gouloux fotogenieke plek in de Morvan.

Regional parc du Morvan. 

Heel veel over de Morvan hier Niet te missen bezienswaardigheden in de Morvan: natuur, cultuur & historie! (frankrijkpuur.nl) 

De Morvan is een heuvelachtige  beboste gebied in het hart van de Bourgogne. Sla de kleine weggetjes in, parkeer de auto in een slaperig dorp en begin een wandeling langs velden, door bossen of langs een  kabbelend beekje. 

Er zijn grote meren om in te zwemmen, te zeilen of te vissen. 

De Romeinse stad Bibracte heeft een prachtig!! museum met er buiten een archeologische opgraving. De bossen rondom zijn een wandeling meer dan waard. Op heldere dagen is de Mont Blanc te zien (slechts een besneeuwd topje maar toch.. de Mont Blanc is op een kleine 400km)

wordt nog aan gewerkt

Pret- en dierenpark Le Pal.

Cyclorail, geitenboerderij in Cosne sur Loire

Klimpark, Oogsttuin