La grande Seganjotte

vakantiedagboek la Seganjotte..
vakantiedagboek la Seganjotte..

 

Aan ons is al regelmatig gevraagd naar de betekenis van la Seganjotte.  Lang moesten wij het antwoord schuldig blijven. Tot een bevriende historicus ons een omgevingskaart uit 1689 gaf. Op de plaats van het huidige la Seganjotte staat de naam la Grangeotte vermeld. La grange betekent de schuur.  Een bijzondere schuur was misschien wel het eerste bouwwerk op deze plek.

 

 Het maison de campagne heeft de naam van het buurtschap gekregen ”La grande Seganjotte”. De duiventoren - la Tourterelle - is ons andere vakantiehuis. Het kleine huisje - la Bohème - zal ook een vakantiehuis worden. 

 

Deze huisjes liggen vrij ten opzichte van elkaar en zijn omgeven door veel struiken, een heuvel en/of een weggetje. 

Het hameau - gelegen iets buiten het dorp Cizely en in de glooiing van akkers, bossen en door haagjes omzoomde weiden, is een ideale omgeving voor genieters van rust en/of actieve buitenmensen en natuurliefhebbers.

Vanuit de tuin heeft u een prachtig uitzicht op een lieflijke vallei en wat boerderijtjes in de verte. Er heerst hier een weldadige stilte. Op het voorlangs slingerende weggetje komt zo nu en dan een buurman of een tractor langs.

 

Bosbewoners zoals vossen, reeën, een enkele das, allerlei (roof)vogels en tal van zeldzame vlinders laten zich regelmatig in de directe omgeving zien. Natuurlijk bij zo'n natuurlijke setting kunt u ook andere levende wezens ontmoeten.. denk aan de heel erg nuttige duizendpoten, spinnen en bijen.  Maar ook dieren waar de meesten doorgaans minder happy van worden zoals vliegen en wespen zullen zich kunnen laten zien. Het klinkt gek maar misschien mag u het geluk hebben om een  ringslang - geschrokken door u -  weg zien te glijden. 

 

Voor uw boodschappen kunt u heel goed terecht in het dorp Saint Benin d'Azy dat op ongeveer 10 autominuten (7km) is gelegen. Op 4 km is er aan de doorgaande weg een bakker waar ze erg lekkere croissants hebben.