Omgeving

 

Ongeveer 175 km ten zuiden van Parijs begint het departement “la Nièvre”, het zuidwestelijke deel van de Bourgogne. Een departement waarin veel grote rivieren stromen die kanalen en (zwem)meertjes voorzien van water. De Nièvre heeft mooie vergezichten over glooiende brede dalen en hellingen. Het decor waarin stevig gebilde Charolais koeien grazen, beroemde wijn wordt verbouwd (Pouilly Fumé o.a) en van bossen die het Frans eiken leveren.

Als u bij de hoofstad Nevers de snelweg verlaat, wordt u direct al verrast door de charme van het plattand met verscholen dorpjes en boerderijtjes in de verte.

 

Een van die verscholen buurdorpjes is Cizely. Iets buiten Cizely kunt u onze twee vakantiewoningen vinden. Het ene is maison de campagne “La Seganjotte” en de andere is de oude "duiventoren" "la Tourterelle".

De beide vakantiehuizen liggen aan een slingerend weggetje in een lieflijke vallei. Het riviertje l’Andarge stroomt hier rustig kabbelend doorheen.

 De vergezichten zijn prachtig en de stilte weldadig.

Vossen, wilde zwijnen, reeën, een enkele das, roofvogels en zeldzame vlinders laten zich in de directe omgeving regelmatig zien.

 

Vanuit de huisjes zijn wandeltochten beschreven die door velden en het bos voeren. Ook zijn er vele uitgezette wandelpaden in de nabije omgeving. De laatste jaren is er ook hard gewerkt om de omgeving voor fietsers aantrekkelijk te maken, de routes gaan veelal door stille dorpen, door prachtig glooiend landschap of vlak langs het canal du Nivernais. Het regional Parc du Morvan, een bergachtige streek rijk aan riviertjes en meertjes, is op 20-30 autominuten. Grote dorpen en bescheiden steden zijn ook ongeveer op 20-30 autominuten.

Zwemwatertjes zijn er ook... zo is er het meertje van Montapas (20minuten), Etang du Merle (20-30 minuten). Sfeervolle sympathieke zwemwatertjes met een strandje en speeltoestellen. Wij komen er het hele jaar rond graag. (in de zomermaanden zijn honden in deze meertjes niet welkom.. hoewel er bij Montapas ietsje doorlopen een tweede meertje is).

Iets verder weg is er Etang du Baye en Vaux waar je ook kan zeilen, surfen en een electrische bootjes kan huren en Lac de Panneciere (Morvan).

Op 7 km en 10 km liggen grotere dorpen met alle voorzieningen. 

Canal du Nivernais, Chateau de Chatillon en Bazois... het is prachtig fietsen en wandelen over het jaagpad langs dit Canal.
Canal du Nivernais, Chateau de Chatillon en Bazois... het is prachtig fietsen en wandelen over het jaagpad langs dit Canal.